DRODZY CZYTELNICY, JEŚLI CHCECIE ODDAĆ GŁOS NA MOJEGO BLOGA W KONKURSIE BLOG ROKU 2011, wyślijcie sms o treści H00153 (gdzie 0 oznacza zero) na nr 7122
16 stycznia 2012
13 stycznia 2012
CWIBAK
SKŁADNIKI
6 jaj
1 1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny
PRZYGOTOWANIE
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i na przemian dodawać żółtko i 2 łyżki mąki. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem (keksówka o długości 30 cm). Piec ok. 50 minut w temperaturze 180ºC.
GALARETKA Z KURCZAKA
SKŁADNIKI
2 udka z kurczaka
2 litry wody
marchewka
pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
duży liść laurowy
ziarna pieprzu
1 ziarno ziela angielskiego
sól
puszka groszku konserwowego
PRZYGOTOWANIE
Udka oczyścić, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać marchewkę, pietruszkę, pora, selera, duży liść laurowy, ziarna pieprzu i jedno ziarno ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie odchodziło od kości (u mnie to ok. 1 godz.). Podczas gotowania dodać sól. Wyjąć mięso, oddzielić od kości. Wywar przecedzić. Wsypać tyle żelatyny ile jest w przepisie na opakowaniu. Wywar powinien być słony (ale bez przesady. Po prostu kiedy wystygnie staje się trochę mniej słony). Doprawić też pieprzem. Do salaterek włożyć groszek, plasterki marchewki oraz kawałki kurczaka i zaleć galaretką. Jak ostygnie wstawić do lodówki. Wychodzi 5 galaretek w miseczkach o średnicy 14cm i wysokości 6cm
10 listopada 2011
OKRĄGŁE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ
Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl
SKŁADNIKI
na ok 12 dużych drożdżówek
500g mąki pszennej
21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
2 łyżki miodu
2 jajka
250g mleka
7g soli
75g miękkiego masła
Kruszonka
10g zimnego masła
10g cukru
20g mąki
Nadzienie
2 budynie waniliowe
mleko
cukier
PRZYGOTOWANIE
Zrobić rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.
Ugotować budyń zmniejszając ilość podanego w przepisie mleka.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki.
Mleko, miód i jajka zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z rozczynem z drożdży, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, uformować bułeczki (kule o wadze ok. 60g). Następnie odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do "napuszenia". Szklanką z niedużym dnem odcisnąć w każdej bułeczce głębokie koło, które następnie należy wypełnić sporą ilością budyniu. Na koniec posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 200ºC z termoobiegiem.
08 listopada 2011
OKRĄGŁE DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM
Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl
SKŁADNIKI
500g mąki pszennej
21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
2 łyżki miodu
2 jajka
250g mleka
7g soli
75g miękkiego masła
dżem truskawkowy
cynamon
PRZYGOTOWANIE
Zrobić rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.
Mleko, miód i jajka zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z rozczynem z drożdży, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, uformować bułeczki (kule o wadze ok. 60g). Następnie odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do "napuszenia". Szklanką z niedużym dnem odcisnąć w każdej bułeczce głębokie koło, które następnie należy wypełnić dżemem i posypać cynamonem. Bułeczki można posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec około 15-20 minut w 200ºC z termoobiegiem.
23 października 2011
DROŻDŻOWIEC TEŚCIOWEJ
SKŁADNIKI
Ciasto
6 jaj
1,5 szklanki cukru
10 dag drożdży
1,5 szklanki mleka
1kg mąki pszennej
rozpuszczona kostka margaryny albo masła
3 łyżki oleju
Kruszonka
1 szklanka mąki
10dag margaryny
2 łyżki cukru pudru
0,5 opakowania cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
Jaja ubijać z cukrem przez 15 minut. W 0,5 szklanki lekko podgrzanego mleka rozpuścić drożdże. Wlać drożdże do ubitych jajek i dalej miksować. Dodać resztę lekko podgrzanego mleka i roztopioną, ostudzoną margarynę i olej. Całość wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na min 6 godzin (ja zostawiłam na całą noc). Po tym czasie dodać mąkę i wymieszać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Wylać ciasto na blachę o wymiarach 35x25cm. Wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem.
Kruszonka
Wszystkie składniki połączyć. Powstanie zwarta kulka, z której należy urywać kawałki ciasta i kłaść je na wierzch ciasta drożdżowego.
29 września 2011
STEFANKA
Przepis na ciasto pochodzi ze strony http://mojewypieki.blox.pl
Przepis na polewę pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/
SKŁADNIKI
Ciasto
50dag mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
20 dag masła lub margaryny
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody
Masa
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
20dag masła
1 cukier waniliowy lub 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
9 łyżek kaszy manny
Polewa
6 łyżek mleka
50g masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
Esencja
szklanka gorzkiej herbaty
trochę soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta wyłożyć do blaszki o wymiarach 32x22cm i piec przez ok.15 min (opiekanie góra i dół) w temperaturze 160°C.
Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym (lub ekstraktem waniliowym) i masłem. Zdjąć z ognia. Wsypywać stopniowo kaszę i energicznie mieszać aby nie porobiły się grudki.Gdy cała kasza zostanie wmieszana postawić z powrotem na gaz. Gotować aż masa będzie miała konsystencję budyniu. Następnie odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do masy można dodać wyciśnięty sok z cytryny. Masę podzielić na 2 części.
Polewa
Wszystkie składniki wymieszać w garnku i zagotować na małym ogniu. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodać troszkę mleka.
Placek nasączyć esencją z herbaty. Następnie nałożyć połowę masy i przykryć drugim plackiem, który także należy nasączyć. Nałożyć resztę masy i przykryć trzecim plackiem. Nasączyć placek. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Subskrybuj:
Posty (Atom)