26 sierpnia 2010

CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO



SKŁADNIKI

opakowanie ciasta francuskiego
śliwki
jabłka
morele
jagody

PRZYGOTOWANIE

Ciasto francuskie pokroić w prostokąty. Na wierzchu położyć pokrojone owoce. Śliwki i jabłka posypać cynamonem. Zapiekać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10-15 minut w 200°C.

DESER BEZOWY Z GRUSZKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ


SKŁADNIKI

na 4 porcje
400ml śmietanki 30%
10 małych bez
4 gruszki
2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na dno naczynia wsypać pokruszone bezy, wyłożyć bitą śmietanę a następnie pokrojone w kosteczkę gruszki. Zrobić kolejne warstwy. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i plasterki gruszek a całość oprószyć bezami.

DESER BEZOWY Z MALINAMI I BITĄ ŚMIETANĄ


SKŁADNIKI

na 4 porcje
400ml śmietanki 30%
10 małych bez
trochę malin
2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na dno naczynia wsypać pokruszone bezy, wyłożyć bitą śmietanę a następnie kilka malin. Zrobić kolejne warstwy. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i jedną malinę a całość oprószyć bezami.


BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

SKŁADNIKI

BISZKOPT
6jaj
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM

0,5 litra mleka
2 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
kostka masła roślinnego

DODATKI
truskawki
opakowanie galaretki cytrynowej

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT
Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubić. Następnie dodać żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec ok. 30 min w temp.180°C.

MASA BUDYNIOWA

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Gdy ostygnie połączyć z kostką masła.

Gd biszkopt ostygnie, przekroić go na 2 części. Spód nasączyć odrobiną wody z sokiem z cytryny i wyłożyć masę budyniową a na niej ułożyć połówki lub grube plastry truskawek. Przykryć drugim biszkoptem, który również delikatnie nasączyć. Następnie ułożyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. 

BISZKOPT Z KREMEM

SKŁADNIKI

BISZKOPT

6jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA
2 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 kostka masła roślinnego
słoik dżemu porzeczkowego

POSYPKA
6 łyżek wiórków kokosowych
6 łyżek płatków owsianych
3 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT
Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubić. Następnie dodać żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec ok. 30 min w temp.180°C.

MASA BUDYNIOWA

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Gdy ostygnie połączyć z kostką masła roślinnego i słoikiem dżemu.

POSYPKA
W garnku rozpuścić masło i zrumienić wiórki oraz płatki.

Biszkopt po ostygnięciu przeciąć na pół. Na spód wyłożyć połowę kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Posmarować resztą kremu a na wierzch wyłożyć ciepłe, zrumienione płatki owsiane i wiórki kokosowe.

TORT RAFAELLO

SKŁADNIKI

BISZKOPT
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia


KREM
125g białej czekolady
500 ml śmietany kremówki 30%
1 opakowanie Śnieżki
Wiórki kokosowe do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT
Wszystkie składniki wymieszać i przelać do okrągłej tortownicy (o średnicy 26-27cm). Piec ok.30 min w temp 175°C. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na wysokości 3/4. Górną warstwę biszkoptu dokładnie pokruszyć.
KREM
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać odrobinę śmietany. Resztę śmietany ubić ze śnieżką. Dodać stopioną czekoladę i pokruszony biszkopt-wymieszać.
Masę wyłożyć na biszkopt łącznie z brzegami. Całość posypać wiórkami kokosowymi.

CIASTECZKA MAŚLANE


Przepis pochodzi ze strony http://nenyanan.blox.pl

SKŁADNIKI

125 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
225 g mąki 
sól
łyżka cukru waniliowego
skórka z 1/4 cytryny
2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku


PRZYGOTOWANIE




Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem oraz skórkę z cytryny stale mieszając łopatką. Na natłuszczoną blaszkę wyciskać ciastka za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. Pozostawić do przeschnięcia ok. 1 godzinę (powinna wytworzyć się skorupka, dzięki temu ciastka przy pieczeniu zachowają kształt). Można na każde ciastko dać odrobinę marmolady. Piec 10 minut w 220°C.