12 kwietnia 2013

TARTA Z BORÓWKAMI



SKŁADNIKI
Ciasto
0,75 szklanki mąki szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/4 kostki masła

można tez kupić gotowe kruche ciasto w "rolce"

Masa

250g serka mascarpone
400ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru

borówki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić przez ok. godzinę w lodówce a następnie rozwałkować i przełożyć do formy. Piec przez ok.15-20 min. w temperaturze 175ºC.

Masa

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Następnie ubitą śmietanę dodać do serka mascarpone i dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć na ostudzone ciasto. Rozsmarować i posypać borówkami.

06 lutego 2013

EKSPRESOWE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO


Przepis pochodzi z bloga http://www.mojewypieki.com




SKŁADNIKI na około 30 małych pączków

300 g serka homogenizowanego waniliowego

3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE

Serek wymieszać z jajkami. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem. 
W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru.
Pączki posypać cukrem pudrem.

02 stycznia 2013

PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z KARMELIZOWANĄ MARCHEWKĄ


Przepis Pascala ze strony Lidl'a http://kuchnialidla.pl








SKŁADNIKI


dla 4 osób


pstrąg łososiowy, pozbawiony skóry i łusek: 600 g
marchew, obrana, pokrojona na ukos w plastry: 600 g
szalotka: 2 szt.
śmietana płynna 30% tł.: 100 ml
masło 82% tł.: 150 g
kminek rozdrobniony w moździerzu: 1 łyżka
oliwa z oliwek + niewielka ilość do natłuszczenia patelni: 1 łyżka
pieprz cayenne: szczypta
koper: 4 gałązki
cukier: 1 łyżeczka
białe wino: 0,5 szklanki
cytryna: 0,5 szt.
sól: do smaku
pieprz: do smaku


PRZYGOTOWANIE



Karmelizowana marchewka

Szalotki pozbawić piętek, obrać i pokroić w piórka. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać jedną łyżkę oliwy z oliwek. Smażyć szalotkę aż do zeszklenia. Następnie dodać niewielką ilość soli. Na patelnię dodać pokrojoną marchew. Doprawić solą i pieprzem oraz dolewać wody do połowy poziomu zawartości.  Następnie dodać 100 g masła, mniej więcej 1 łyżeczkę cukru i rozdrobniony kminek. Wymieszać. Całość przykryć przykrywką z dziurką na ujście pary i poddusić przez mniej więcej 6-7 minut (marchew musi być miękka). Odparowując płyn od czasu do czasu mieszać.

Sos

Drugą szalotkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do czystego garnka. Następnie dodać białe wino i sok z ½ cytryny. Gotować, aż ¾ płynu odparuje. Dodać śmietanę. Całość wymieszać. Chwilę gotować. Zdjąć z ognia. 


50 g zimnego masła, wcześniej pokrojonego na mniejsze kawałki, dodawać partiami do sosu z szalotki. Całość mieszać za pomocą trzepaczki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Pstrąg łososiowy


Patelnię grillową natłuścić niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka i podgrzać. Filet z pstrąga podzielić na 4 części. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Dodatkowo z jednej strony doprawić pieprzem Cayenne. Następnie położyć na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć przez mniej więcej 1 minutę z każdej strony. 


Na talerz wyłożyć marchewki a na nie położyć pstrąga. Całość polać sosem z szalotki i przystroić gałązkami koperku. 


23 grudnia 2012

SZYBKI PIERNIK

Przepis pochodzi z opakowania przyprawy do piernika Gellwe






SKŁADNIKI

na blaszkę 25x25 cm albo keksówka o długości 30cm

400g mąki
120g margaryny
250g cukru
2 jajka
4 łyżki powideł (ja dodałam domowy dżem porzeczkowy)
3 łyżeczki kakao (dałam 4 łyżki)
1 opakowanie przyprawy do piernika (na 400g mąki)
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody 

PRZYGOTOWANIE

Margarynę roztopić i ostudzić.  Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika. Mieszając dołożyć powidła. Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej  konsystencji. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blaszki. Piec przez ok. 60 min w temperaturze 180°C.

Piernik można przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową.

22 grudnia 2012

MUFFINKI Z CREAM CHEESE


Przepis na muffiny znajdziecie tu NIGELLA'S CHOCOLATE CHIP MUFFINS

Przepis na krem pochodzi z bloga http://www.mojewypieki.com/














SKŁADNIKI

300 g serka kremowego typu Philadelphia

250 g miękkiego masła
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
barwnik spożywczy (ilość wg uznania)

PRZYGOTOWANIE



Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać barwnik i zmiksować (ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera). Schłodzić przez ok. 2 godziny.
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki.
Przechowywać w lodówce. 
Gdyby krem się zważył należy miskę z kremem włożyć do zlewu z bardzo gorącą wodą i ubijać (na wysokich obrotach) aż krem będzie znowu gładki.  Krem stanie się rzadki. Wtedy trzeba go ostudzić i schłodzić w lodówce aż osiągnie pożądaną konsystencję.

CHLEB NA ZAKWASIE RODZINNY LEŚNIEWSKICH



SKŁADNIKI

Na 2 długie, wąskie foremki


1kg mąki pszennej

3,5 szklanki mąki pszenna razowej, z pełnego przemiału
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
inne dodatki wg uznania (max. 2 szklanki razem), np.: słonecznik, dynia,
siemię lniane, siemię lniane mielone,żurawina itp.
1 łyżka soli
1,5 litra ciepłej wody
200 do 250g zakwasu (ciasto z poprzedniego pieczenia).

PRZYGOTOWANIE



Suche składniki wymieszać w naprawdę dużym naczyniu. Zakwas (z lodówki) wymieszać z 1,5 litra ciepłej wody. Połowę mieszaniny zakwasu wlać z wodą do suchych składników i wymieszać. Następnie wlać resztę mieszaniny do miski i dalej mieszać przez ok. 10 min. Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję (ale nie lejącą). Teraz należy odłożyć około 200-250g zakwasu (ciasta) do słoika i umieścić słoik w lodówce. Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek, do 2/3 objętości. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 8 godzin. Przez ten czas ciasto powinno wyrosnąć  do pełnej objętości foremek. Wstawić foremki z chlebem do zimnego piekarnika i piec przez 60-70 min w temp. 210-220°C.

14 grudnia 2012

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ NIGELLI



Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu"






SKŁADNIKI

150g miękkiego, niesolonego masła
125g jasnego cukru trzcinowego (użyłam zwykłego białego)
100g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko z lodówki
1 zółtko z lodówki
300g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
320g milk chocolate chips (można zastąpić pokrojoną w drobną kostkę mleczną czekoladą)

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski wsypać cukier trzcinowy 
i cukier puder do miski. Zalać lekko przestudzonym płynnym masłem i dobrze wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy oraz zimne jajko i żółtko. Następnie mieszać aż do uzyskania lekkiej i kremowej masy. Powoli wmieszać mąkę 
i sodę tylko aby składniki się połączyły. Na koniec dodać kawałki czekolady 
i przemieszać.
Miarką albo łyżką do lodów o pojemności 60 ml nakładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w ostępach około 8 cm. Gdy ciasteczka są pieczone na raty, należy ciasto wstawić do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii. 
Ciasteczka piec ok. 15-17 minut aż lekko zrumienią się na krawędziach. Po wyjęciu z piekarnika, ostudzić ciasteczka przez 5 minut zanim zostaną przełożone na metalową blachę.