23 grudnia 2012

SZYBKI PIERNIK

Przepis pochodzi z opakowania przyprawy do piernika Gellwe






SKŁADNIKI

na blaszkę 25x25 cm albo keksówka o długości 30cm

400g mąki
120g margaryny
250g cukru
2 jajka
4 łyżki powideł (ja dodałam domowy dżem porzeczkowy)
3 łyżeczki kakao (dałam 4 łyżki)
1 opakowanie przyprawy do piernika (na 400g mąki)
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody 

PRZYGOTOWANIE

Margarynę roztopić i ostudzić.  Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika. Mieszając dołożyć powidła. Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej  konsystencji. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blaszki. Piec przez ok. 60 min w temperaturze 180°C.

Piernik można przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową.

22 grudnia 2012

MUFFINKI Z CREAM CHEESE


Przepis na muffiny znajdziecie tu NIGELLA'S CHOCOLATE CHIP MUFFINS

Przepis na krem pochodzi z bloga http://www.mojewypieki.com/














SKŁADNIKI

300 g serka kremowego typu Philadelphia

250 g miękkiego masła
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
barwnik spożywczy (ilość wg uznania)

PRZYGOTOWANIE



Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać barwnik i zmiksować (ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera). Schłodzić przez ok. 2 godziny.
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki.
Przechowywać w lodówce. 
Gdyby krem się zważył należy miskę z kremem włożyć do zlewu z bardzo gorącą wodą i ubijać (na wysokich obrotach) aż krem będzie znowu gładki.  Krem stanie się rzadki. Wtedy trzeba go ostudzić i schłodzić w lodówce aż osiągnie pożądaną konsystencję.

CHLEB NA ZAKWASIE RODZINNY LEŚNIEWSKICH



SKŁADNIKI

Na 2 długie, wąskie foremki


1kg mąki pszennej

3,5 szklanki mąki pszenna razowej, z pełnego przemiału
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
inne dodatki wg uznania (max. 2 szklanki razem), np.: słonecznik, dynia,
siemię lniane, siemię lniane mielone,żurawina itp.
1 łyżka soli
1,5 litra ciepłej wody
200 do 250g zakwasu (ciasto z poprzedniego pieczenia).

PRZYGOTOWANIE



Suche składniki wymieszać w naprawdę dużym naczyniu. Zakwas (z lodówki) wymieszać z 1,5 litra ciepłej wody. Połowę mieszaniny zakwasu wlać z wodą do suchych składników i wymieszać. Następnie wlać resztę mieszaniny do miski i dalej mieszać przez ok. 10 min. Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję (ale nie lejącą). Teraz należy odłożyć około 200-250g zakwasu (ciasta) do słoika i umieścić słoik w lodówce. Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek, do 2/3 objętości. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 8 godzin. Przez ten czas ciasto powinno wyrosnąć  do pełnej objętości foremek. Wstawić foremki z chlebem do zimnego piekarnika i piec przez 60-70 min w temp. 210-220°C.

14 grudnia 2012

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ NIGELLI



Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu"






SKŁADNIKI

150g miękkiego, niesolonego masła
125g jasnego cukru trzcinowego (użyłam zwykłego białego)
100g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko z lodówki
1 zółtko z lodówki
300g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
320g milk chocolate chips (można zastąpić pokrojoną w drobną kostkę mleczną czekoladą)

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski wsypać cukier trzcinowy 
i cukier puder do miski. Zalać lekko przestudzonym płynnym masłem i dobrze wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy oraz zimne jajko i żółtko. Następnie mieszać aż do uzyskania lekkiej i kremowej masy. Powoli wmieszać mąkę 
i sodę tylko aby składniki się połączyły. Na koniec dodać kawałki czekolady 
i przemieszać.
Miarką albo łyżką do lodów o pojemności 60 ml nakładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w ostępach około 8 cm. Gdy ciasteczka są pieczone na raty, należy ciasto wstawić do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii. 
Ciasteczka piec ok. 15-17 minut aż lekko zrumienią się na krawędziach. Po wyjęciu z piekarnika, ostudzić ciasteczka przez 5 minut zanim zostaną przełożone na metalową blachę.

27 sierpnia 2012

KURCZAK W MLECZKU KOKOSOWYM

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

3 torebki ryżu
3 piersi z kurczaka
puszka (400ml) mleczka kokosowego
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 18%
10-20g wiórków kokosowych
sól
pieprz
curry
kurkuma
imbir
cynamon


PRZYGOTOWANIE

Ugotować ryż. Kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i ząbek czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodać kurczaka. Przyprawić curry, kurkumą, imbirem i cynamonem, solą i pieprzem. Gdy kurczak będzie podsmażony, wlać mleczko kokosowe. Dosypać ok. 20g wiórków kokosowych. Gotować aż sos zgęstnieje (ok. 10-15 minut). Na koniec dodać 2 łyżki śmietany 18%. Całość wymieszać. 

09 sierpnia 2012

KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO

SKŁADNIKI

4 serki homogenizowane waniliowe (4x150g)

4 galaretki w różnych kolorach (cytrynowa, agrestowa, truskawkowa, pomarańczowa)
woda do przygotowania galaretek

PRZYGOTOWANIE



Pierwszą galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Po ostygnięciu, galaretkę, powoli wlewać do serka homogenizowanego i dokładnie wymieszać aby składniki się połączył. Masę wlać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki aby stężała. Następne warstwy wykonuje się analogicznie do pierwszej. Z wykonaniem każdej warstwy sernika należy zaczekać aż poprzednia stężeje. 

TARTA Z ŁOSOSIEM, MOZZARELLĄ I POMIDORAMI


Przepis jest autorstwa Pascala z gazetki Lidla.







Czas przygotowania: 15 min
Czas schłodzenia: 20 min 
Czas pieczenia: około 25-30 min


SKŁADNIKI (dla 4 osób)


200g ciasta francuskiego

100ml śmietany 30%
5 jajek
2 pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę 
150g łososia wędzonego
0,5 pęczka szczypiorku
2 kulki mozzarelli
odrobina masła
odrobina mąki
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Jedną duża formę na tartę albo 4 małe wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół).
Sparzone, zahartowane,obrane ze skórek i pozbawione gniazd pomidory pokroić w kostkę i ostawić na bok. 
Do miski wbić jajka. Dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać na jednolitą masę. 
Schłodzone ciasto francuskie rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką. Formę wyłożyć ciastem, które dokładnie docisnąć do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuć widelcem. Za pomocą wałka usunąć wystające brzegi ciasta.
Na cieście ułożyć wachlarz z plasterków łososia i mozzarelli. Posypać szczypiorkiem. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec zalać mieszanką jajeczno-śmietanową. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).