09 sierpnia 2012

TARTA Z ŁOSOSIEM, MOZZARELLĄ I POMIDORAMI


Przepis jest autorstwa Pascala z gazetki Lidla.







Czas przygotowania: 15 min
Czas schłodzenia: 20 min 
Czas pieczenia: około 25-30 min


SKŁADNIKI (dla 4 osób)


200g ciasta francuskiego

100ml śmietany 30%
5 jajek
2 pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę 
150g łososia wędzonego
0,5 pęczka szczypiorku
2 kulki mozzarelli
odrobina masła
odrobina mąki
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Jedną duża formę na tartę albo 4 małe wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół).
Sparzone, zahartowane,obrane ze skórek i pozbawione gniazd pomidory pokroić w kostkę i ostawić na bok. 
Do miski wbić jajka. Dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać na jednolitą masę. 
Schłodzone ciasto francuskie rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką. Formę wyłożyć ciastem, które dokładnie docisnąć do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuć widelcem. Za pomocą wałka usunąć wystające brzegi ciasta.
Na cieście ułożyć wachlarz z plasterków łososia i mozzarelli. Posypać szczypiorkiem. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec zalać mieszanką jajeczno-śmietanową. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany). 

12 lipca 2012

GOFRY Z MALINAMI I JAGODAMI


Przepis pochodzi ze strony http://kuchniaagaty.pl



SKŁADNIKI (na 4 gofry)

150g mąki pszennej
35g masła
250ml mleka
35g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
jagody
maliny
śmietana
cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Masło roztopić i ostudzić. Wszystkie składniki zmiksować na gładką i dość gęstą masę. Masę wylać do nagrzanej gofrownicy. Gofry piec ok. 5 minut. Po wyjęciu poczekać chwilę aż ostygną a następnie nałożyć śmietanę i owoce.

02 lipca 2012

TARTA Z MALINAMI

Przepis na spód pochodzi ze strony http://trufle.blogspot.com



SKŁADNIKI
na tartę o średnicy 27cm

opakowanie malin

Spód
250g mąki pszennej
150g schłodzonego masła
1 łyżka mleka
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 jajko

Krem
250g mascarpone
300ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE


Spód

Z masła, mąki, cukru, jajka i szczypty soli zagnieść szybko kruche ciasto. Gdy będzie zbyt suche dodać mleko aby składniki się skleiły. Wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasta, wyłożyć je do wysmarowanej masłem formy i ponakłuwać widelcem. Następnie wyłożyć folią aluminiową i obciążyć równomiernie fasolą lub ryżem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieć 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i zapiekać kolejne 15 minut. Po wyjęciu, spód, zostawić do ostygnięcia.

Krem

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Można dodać śmietanFix. W oddzielnej misce rozmieszać mascarpone. Dodać do niego bitą śmietaną i dokładnie ale delikatnie wymieszać. 

Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód tarty. Na wierzch wyłożyć maliny. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

29 maja 2012

TRUSKAWKOWY DESER Z MASCARPONE


Inspiracją był przepis pochodzący ze strony http://www.smakeuropy.eu


SKŁADNIKI

2 opakowania podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone 
500 g truskawek 
4 żółtka
2 białka 
3/4 szklanki cukru 
200 ml soku pomarańczowego
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki cointreau

PRZYGOTOWANIE


Biszkopty zanurzyć na chwilę w mieszance soku pomarańczowego, soku z cytryny i cointreau. Na spodzie tortownicy (średnica 26cm) ułożyć warstwę biszkoptów. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać na jednolity krem. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Połówki truskawek ułożyć na biszkoptach a następnie wyłożyć połowę kremu. Zrobić kolejną warstwę z biszkoptów a potem z truskawek. Na wierzch wyłożyć resztę kremu. Wstawić do lodówki na 12 godzin.

23 maja 2012

TARTA Z PORAMI I SZYNKĄ


Przepis pochodzi ze strony http://www.dwiechochelki.pl


                                   
                                     
                                   
                                     
SKŁADNIKI (na 4 małe tarty)

Ciasto
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
odrobina zimnej wody

Farsz
3 średnie pory (tylko białe końce)
20 dag szynki
szklanka kwaśnej śmietany
1 jajko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
starty ser żółty

PRZYGOTOWANIE

Spody
Z mąki, zimnego masła, soli, jajka zagnieść w robocie kuchennym ciasto. Jeśli ciasto jest za suche dodać odrobinę zimnej wody. 
Można wyrobić ciasto ręcznie.Mąkę, sól i pokrojone w kawałki zimne masło, rozetrzeć palcami. Dodać, jajko, wodę. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, podzielić je na 4 równe części i rozwałkować. Wyłożyć blaszki na tarty ciastem. Odciąć wystające brzegi. Ciasto dobrze jest przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Można też nakłuć ciasto widelcem. Spody piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (opiekanie góra-dół). Następnie zdjąć papier i piec jeszcze przez ok. 5 minut.

Farsz

Pory oczyścić i pokroić w plasterki. Podsmażyć je przez chwilę na patelni a następnie dusić z odrobiną soli aż będą miękkie. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Jajko wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i żółtym serem.

Podsmażone pory i szynkę wyłożyć na podpieczone spody i zalać masą śmietanową. Wierzch posypać odrobiną startego, żółtego sera. Tarty zapiekać prze ok. 30 minut.

20 maja 2012

CIASTO Z RABARBAREM I CHRUPIĄCĄ KRUSZONKĄ

Przepis na ciasto pochodzi ze strony:


SKŁADNIKI

Ciasto
4 jaja,
2 szklanki mąki,
1 masło roślinne,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanki cukru,
ok. 1/2 kg (3łodygi) rabarbaru

Kruszonka
115g stopionego masła
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ubić pianę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło (przestudzone). Wymieszać delikatnie, aż do powstania jednolitej masy.Dużą formę prostokątną wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać masę. Umyty i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar ułożyć na cieście. Całość posypać kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 w 180°C

06 maja 2012

SAŁATKA Z PALUSZKÓW KRABOWYCH

SKŁADNIKI (na dużą miskę)

25-30dag paluszków krabowych
30-40dag pieczarek
100g makaronu ryżowego (wstążki)
pęczek natki pietruszki
1,5-2 łyżki majonezu
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Paluszki krabowe pokroić na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki posiekać. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Dodać majonez i doprawić solą oraz dużą ilością pieprzu. Dokładnie wymieszać.