27 stycznia 2012

JABŁKOWE CRUMBLE

SKŁADNIKI

2 duże jabłka
cynamon
rodzynki
50g cukru
50g masła
100g mąki
masło do wysmarowania kokilek
4 kokilki do zapiekania

PRZYGOTOWANIE

Kokilki wysmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę i wymieszać z cynamonem. Pokrojone jabłka wrzucić do kokilek. Z cukru, masła i mąki zagnieść kruszonkę. Przykryć jabłka kruszonką. Zapiekać ok. 30 min w temp. 180ºC (z górną grzałką. Na sam koniec włączyłam funkcję grill). Podawać na gorąco.

16 stycznia 2012

GŁOSOWANIE NA BLOGA ROKU ROZPOCZĘTE

DRODZY CZYTELNICY, JEŚLI CHCECIE ODDAĆ GŁOS NA MOJEGO BLOGA W KONKURSIE BLOG ROKU 2011, wyślijcie sms o treści H00153 (gdzie 0 oznacza zero) na nr 7122

13 stycznia 2012

CWIBAK

SKŁADNIKI

6 jaj
1 1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny

PRZYGOTOWANIE

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i na przemian dodawać żółtko i 2 łyżki mąki. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem (keksówka o długości 30 cm). Piec ok. 50 minut  w temperaturze 180ºC.

GALARETKA Z KURCZAKA


SKŁADNIKI

2 udka z kurczaka
2 litry wody
marchewka
pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
duży liść laurowy
ziarna pieprzu
1 ziarno ziela angielskiego
sól
puszka groszku konserwowego

PRZYGOTOWANIE

Udka oczyścić, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać marchewkę, pietruszkę, pora, selera, duży liść laurowy, ziarna pieprzu i jedno ziarno ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie odchodziło od kości (u mnie to ok. 1 godz.). Podczas gotowania dodać sól. Wyjąć mięso, oddzielić od kości. Wywar przecedzić. Wsypać tyle żelatyny ile jest  w przepisie na opakowaniu. Wywar powinien być słony (ale bez przesady. Po prostu kiedy wystygnie staje się trochę mniej słony). Doprawić też pieprzem. Do salaterek włożyć groszek, plasterki marchewki oraz kawałki kurczaka i zaleć galaretką. Jak ostygnie wstawić do lodówki. Wychodzi 5 galaretek w miseczkach o średnicy 14cm i wysokości 6cm

10 listopada 2011

OKRĄGŁE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl


SKŁADNIKI
na ok 12 dużych drożdżówek

500g mąki pszennej

21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
2 łyżki miodu
2 jajka
250g mleka
7g soli
75g miękkiego masła

Kruszonka
10g zimnego masła
10g cukru
20g mąki

Nadzienie
2 budynie waniliowe
mleko
cukier

PRZYGOTOWANIE


Zrobić rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.

Ugotować budyń zmniejszając ilość podanego w przepisie mleka.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki.
Mleko, miód i jajka zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z rozczynem z drożdży, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, uformować bułeczki (kule o wadze ok. 60g). Następnie odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do "napuszenia". Szklanką z niedużym dnem odcisnąć w każdej bułeczce głębokie koło, które następnie należy wypełnić sporą ilością budyniu. Na koniec posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 200ºC z termoobiegiem. 

08 listopada 2011

OKRĄGŁE DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl


SKŁADNIKI

500g mąki pszennej
21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
2 łyżki miodu
2 jajka
250g mleka
7g soli
75g miękkiego masła
dżem truskawkowy
cynamon

PRZYGOTOWANIE


Zrobić rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.
Mleko, miód i jajka zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z rozczynem z drożdży, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, uformować bułeczki (kule o wadze ok. 60g). Następnie odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do "napuszenia". Szklanką z niedużym dnem odcisnąć w każdej bułeczce głębokie koło, które następnie należy wypełnić dżemem i posypać cynamonem. Bułeczki można posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec około 15-20 minut w 200ºC z termoobiegiem. 

23 października 2011

DROŻDŻOWIEC TEŚCIOWEJ





SKŁADNIKI

Ciasto
6 jaj
1,5 szklanki cukru
10 dag drożdży
1,5 szklanki mleka
1kg mąki pszennej
rozpuszczona kostka margaryny albo masła
3 łyżki oleju

Kruszonka
1 szklanka mąki
10dag margaryny
2 łyżki cukru pudru
0,5 opakowania cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Ciasto
Jaja ubijać z cukrem przez 15 minut. W 0,5 szklanki lekko podgrzanego mleka rozpuścić drożdże. Wlać drożdże do ubitych jajek i dalej miksować. Dodać resztę lekko podgrzanego mleka i roztopioną, ostudzoną margarynę i olej. Całość wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na min 6 godzin (ja zostawiłam na całą noc). Po tym czasie dodać mąkę i wymieszać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Wylać ciasto na blachę o wymiarach 35x25cm. Wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem.

Kruszonka
Wszystkie składniki połączyć. Powstanie zwarta kulka, z której należy urywać kawałki ciasta i kłaść je na wierzch ciasta drożdżowego.