10 listopada 2011

OKRĄGŁE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl


SKŁADNIKI
na ok 12 dużych drożdżówek

500g mąki pszennej

21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
2 łyżki miodu
2 jajka
250g mleka
7g soli
75g miękkiego masła

Kruszonka
10g zimnego masła
10g cukru
20g mąki

Nadzienie
2 budynie waniliowe
mleko
cukier

PRZYGOTOWANIE


Zrobić rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.

Ugotować budyń zmniejszając ilość podanego w przepisie mleka.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki.
Mleko, miód i jajka zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z rozczynem z drożdży, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, uformować bułeczki (kule o wadze ok. 60g). Następnie odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do "napuszenia". Szklanką z niedużym dnem odcisnąć w każdej bułeczce głębokie koło, które następnie należy wypełnić sporą ilością budyniu. Na koniec posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 200ºC z termoobiegiem. 

08 listopada 2011

OKRĄGŁE DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl


SKŁADNIKI

500g mąki pszennej
21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych
2 łyżki miodu
2 jajka
250g mleka
7g soli
75g miękkiego masła
dżem truskawkowy
cynamon

PRZYGOTOWANIE


Zrobić rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.
Mleko, miód i jajka zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z rozczynem z drożdży, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, uformować bułeczki (kule o wadze ok. 60g). Następnie odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do "napuszenia". Szklanką z niedużym dnem odcisnąć w każdej bułeczce głębokie koło, które następnie należy wypełnić dżemem i posypać cynamonem. Bułeczki można posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec około 15-20 minut w 200ºC z termoobiegiem. 

23 października 2011

DROŻDŻOWIEC TEŚCIOWEJ





SKŁADNIKI

Ciasto
6 jaj
1,5 szklanki cukru
10 dag drożdży
1,5 szklanki mleka
1kg mąki pszennej
rozpuszczona kostka margaryny albo masła
3 łyżki oleju

Kruszonka
1 szklanka mąki
10dag margaryny
2 łyżki cukru pudru
0,5 opakowania cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Ciasto
Jaja ubijać z cukrem przez 15 minut. W 0,5 szklanki lekko podgrzanego mleka rozpuścić drożdże. Wlać drożdże do ubitych jajek i dalej miksować. Dodać resztę lekko podgrzanego mleka i roztopioną, ostudzoną margarynę i olej. Całość wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na min 6 godzin (ja zostawiłam na całą noc). Po tym czasie dodać mąkę i wymieszać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Wylać ciasto na blachę o wymiarach 35x25cm. Wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem.

Kruszonka
Wszystkie składniki połączyć. Powstanie zwarta kulka, z której należy urywać kawałki ciasta i kłaść je na wierzch ciasta drożdżowego.

29 września 2011

STEFANKA


Przepis na ciasto pochodzi ze strony http://mojewypieki.blox.pl
Przepis na polewę pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/






SKŁADNIKI

Ciasto
50dag mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
20 dag masła lub margaryny
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody

Masa
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
20dag masła
1 cukier waniliowy lub 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
9 łyżek kaszy manny

Polewa
6 łyżek mleka
50g masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru

Esencja
szklanka gorzkiej herbaty
trochę soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Ciasto
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta wyłożyć do blaszki o wymiarach 32x22cm i piec przez ok.15 min (opiekanie góra  i dół) w temperaturze 160°C.

Masa
Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym (lub ekstraktem waniliowym) i masłem. Zdjąć z ognia. Wsypywać stopniowo kaszę i energicznie mieszać aby nie porobiły się grudki.Gdy cała kasza zostanie wmieszana postawić z powrotem na gaz. Gotować aż masa będzie miała konsystencję budyniu. Następnie odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do masy można dodać wyciśnięty sok z cytryny. Masę podzielić na 2 części.

Polewa
Wszystkie składniki wymieszać w garnku i zagotować na małym ogniu. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodać troszkę mleka.

Placek nasączyć esencją z herbaty. Następnie nałożyć połowę masy i przykryć drugim plackiem, który także należy nasączyć. Nałożyć resztę masy i przykryć trzecim plackiem. Nasączyć placek. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

19 września 2011

ZUPA Z DYNI HANI

Przepis pochodzi ze strony http://wizaz.pl/




SKŁADNIKI

1/2 małej dyni
2 małe ziemniaki
1 duża marchew
1 cebula lub biała część pora
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
sól
pieprz
kawałek papryczki chilli
korzeń imbiru

PRZYGOTOWANIE
Cebulę, marchewkę, ziemniaki, imbir, papryczkę chilli obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Do warzyw dodać pokrojoną w kostkę dynię. Warzywa zalać 2 szklankami mleka i taką ilością wrzątku aby przykryć warzywa. Gotować do miękkości. Na koniec zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z odrobiną śmietany i groszkiem ptysiowym lub grzankami.

SMAŻONE BANANY Z SOSEM KARMELOWYM


Przepis na sos pochodzi ze strony http://www.mniammniam.com


SKŁADNIKI

porcja dla 2 osób

2 banany schłodzone w lodówce
olej do smażenia

Ciasto
1/2 szklanki mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki mleka
ok. 1/4 szklanki wody
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sos karmelowy
1/2 szklanki cukru
40g masła
125 śmietany kremówki, ale może być również gęsta śmietana 18%
szczypta soli
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego


PRZYGOTOWANIE

Sos karmelowy

Na małym ogniu postawić suchą patelnię teflonową. Po ok. 30 sekundach wsypać na nią cukier. Mieszać drewnianą łyżką aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Następnie dodać masło i energicznie wymieszać. Gdy składniki się połączą, zdjąć patelnię z ognia. Dodać szczyptę soli, śmietanę i dokładnie wymieszać aż do uzyskania gładkiego, dość gęstego sosu. Na koniec można dodać ekstrakt waniliowy.

Ciasto

W misce roztrzepać jajko, mąkę, proszek do pieczenia, wodę i mleko tak aby uzyskać ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany.

W garnku rozgrzać olej. Zimne banany obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć je dokładnie w cieście a następnie wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć aż będą złociste z obu stron. Następnie odsączyć je na papierowym ręczniku. 

Podawać na ciepło z sosem karmelowym albo posypane cukrem pudrem.

14 lipca 2011

DOMOWE KAZJERKI


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl





SKŁADNIKI
na 10 bułek

3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki letniej wody
12 g świeżych drożdży
1½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżeczki oleju

PRZYGOTOWANIE

Przyrządzić rozczyn: 
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Gdy staną się prawie płynne dodać ok. 4 łyżek letniego mleka i 1-2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
Mąkę, wodę, cukier, sól, jajko, olej wymieszać z rozczynem i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Odstawić na 10 minut. Po 10 minutach ponownie wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i konsystencją przypominać plastelinę. Wyrobione ciasto przełożyć do naczynia delikatnie natłuszczonego oliwą. Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części.  Z każdej uformować kulkę, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczyć. Należy pamiętać o zachowaniu odstępów między kawałkami ciasta. Blachę nakryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem zrobić nacięcie na każdej bułeczce. Można także wierzch bułek posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec ok. 10 minut w temp. 225ºC (opiekanie "góra-dół").