08 stycznia 2011

FASZEROWANE BAKŁAŻANY

SKŁADNIKI dla 2 osób

2 bakłażany
2 piersi z kurczaka lub 200g wołowego mięsa mielonego
torebka ryżu
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 pomidory
trochę startego sera żółtego
suszone oregano
suszona bazylia
sól
pieprz


PRZYGOTOWANIE

Ugotować torebkę ryżu. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół i posypać solą. Odstawić na 30 min a następnie opłukać i osuszyć. Wydrążyć miąższ zostawiając ok. 1 cm odstęp od brzegów. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka (lub mięso mielone),pokrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek. Dodać pokrojony miąższ z bakłażanów i pokrojone w kostkę pomidory. Posolić, popieprzyć, dodać suszone zioła. Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone bakłażany. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 200°C. Po tym czasie posypać po wierzchu startym żółtym serem i zapiekać jeszcze ok. 10 minut.

CHEESBURGERY



SKŁADNIKI

4 kotlety z mięsa wołowego (przepis znajdziecie tutaj)
4 bułki z sezamem
1/2 cebuli
kilka liści sałaty
2 pomidory
3 duże ogórki kiszone lub konserwowe
4 plasterki sera żółtego
ketchup
majonez
musztarda

PRZYGOTOWANIE

Bułki kroimy na pół. Na 4 połówkach układamy po plasterku sera żółtego a na pozostałych 4 cebulkę posiekaną w piórka. Bułki wstawiamy do grilla. W tym czasie smażymy kotlety. Gdy kotlety są gotowe a ser na bułkach się roztopił, kładziemy sałatę na połówki bułek z cebulą i przykrywamy plasterkami pomidora. Następnie kładziemy kotlety i ogórki pokrojone w plasterki oraz dajemy trochę ketchupu i majonezu. Składamy bułki i cheesburgery gotowe. Ja podaję je z sosem z 2 łyżek ketchupu, 2 łyżek majonezu i łyżeczki musztardy.

KOTLETY DO HAMBURGERÓW

SKŁADNIKI

200g zmielonego mięsa wołowego
1 cebula
suszone oregano
sól
pieprz
bułka tarta

PRZYGOTOWANIE

Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do mięsa z oregano, solą i pieprzem. Uformować kotlety (ja robię dość cienkie) i obtoczyć w  bułce tartej (nie jest to jednak obowiązkowe). Usmażyć na patelni. 

POLĘDWICA W BALSAMICO


SKŁADNIKI dla 2 osób

1 polędwiczka
ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej
ok. 1/2 szklanki octu balsamicznego
oliwa
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Polędwiczkę pokroić  w plastry o grubości 2-3cm. Rozpłaszczyć je ręką i obtoczyć w mące. Obsmażyć z każdej strony na oliwie. Następnie ściągnąć polędwiczki z patelni i zlać pozostały na patelni tłuszcz. Polędwiczki przełożyć z powrotem na patelnię i zalać je octem balsamicznym. Smażyć aż ocet się zagęści. W trakcie smażenia można polewać polędwiczki octem znajdującym się na patelni za pomocą łyżki. Po ułożeniu na talerzu polędwiczki posolić i popieprzyć (robimy to na końcu aby mięso nie stwardniało).

PIECZONA KARKÓWKA



SKŁADNIKI

2kg karkówki
sól
pieprz
czosnek
majeranek
oregano
bazylia
rękaw do pieczenia


PRZYGOTOWANIE

Karkówkę natrzeć wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Zawinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na 2 dni. Następnie umieścić mięso w rękawie do pieczenia i piec w 180°C przez ok. 2 godziny. Po tym czasie wystawić mięso w rękawie na balkon (gdy na zewnątrz jest zimno)aż do ostygnięcia.

Karkówka doskonale smakuje jako wędlina na kanapki. Można także podać ją jako danie obiadowe zaraz po upieczeniu albo gdy już ostygnie pokroić w grubsze plastry i odsmażyć na patelni.

CHILI CON CARNE

Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com


SKŁADNIKI dla 3-4 osób

1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka przyprawy chilli
1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
450 g mielonej chudej wołowiny
1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g)
1 kostka bulionu wołowego
1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę
5 suszonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli “kidney” w zalewie (400 g), odsączonej z zalewy


PRZYGOTOWANIE


Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony.Dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem.Przykryć i gotować przez 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.

Podawać na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli, ewentualnie z dodatkiem kwaśnej śmietany i sałatki z awokado.

04 stycznia 2011

SAJGONKI


SKŁADNIKI

papier ryżowy
4-5 grzybków Mun
ok.3/4 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej
sosu sojowy do smaku
pieprz
1/2 dużej cebuli
1 duża marchewka marchewka
ok. 1/2 opakowanie makaronu ryżowego
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od wrzucenia do miseczki grzybków Mun i zalania ich wrzątkiem. Następnie czekamy aż zmiękną. W tym czasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i po chwili gdy zmięknie odcedzamy. Kroimy go na krótsze kawałki. Cebulkę kroimy w kostkę. Kapustkę szatkujemy a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienkie słupki. Cebulkę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do niej marchewkę, makaron, kapustę i grzybki Mun (które wcześniej odcedzamy i kroimy na cienkie paseczki). Do farszu dodajemy sos sojowy (ilość wg uznania) i pieprz. Płat papieru ryżowego maczamy w letniej wodzie przez chwilę ( nie za długo, gdyż wtedy będzie się rwał podczas składania). Następnie nakładamy na niego farsz (ok. 2 łyżek)i zwijamy sajgonkę- najpierw składamy 2 boki do środki a następnie robimy rulon. Przygotowane sajgonki smażymy w sporej ilości oleju aż będą złociste i chrupiące.