08 stycznia 2011

PIECZONA KARKÓWKA



SKŁADNIKI

2kg karkówki
sól
pieprz
czosnek
majeranek
oregano
bazylia
rękaw do pieczenia


PRZYGOTOWANIE

Karkówkę natrzeć wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Zawinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na 2 dni. Następnie umieścić mięso w rękawie do pieczenia i piec w 180°C przez ok. 2 godziny. Po tym czasie wystawić mięso w rękawie na balkon (gdy na zewnątrz jest zimno)aż do ostygnięcia.

Karkówka doskonale smakuje jako wędlina na kanapki. Można także podać ją jako danie obiadowe zaraz po upieczeniu albo gdy już ostygnie pokroić w grubsze plastry i odsmażyć na patelni.

CHILI CON CARNE

Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com


SKŁADNIKI dla 3-4 osób

1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka przyprawy chilli
1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
450 g mielonej chudej wołowiny
1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g)
1 kostka bulionu wołowego
1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę
5 suszonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli “kidney” w zalewie (400 g), odsączonej z zalewy


PRZYGOTOWANIE


Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony.Dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem.Przykryć i gotować przez 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.

Podawać na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli, ewentualnie z dodatkiem kwaśnej śmietany i sałatki z awokado.

04 stycznia 2011

SAJGONKI


SKŁADNIKI

papier ryżowy
4-5 grzybków Mun
ok.3/4 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej
sosu sojowy do smaku
pieprz
1/2 dużej cebuli
1 duża marchewka marchewka
ok. 1/2 opakowanie makaronu ryżowego
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od wrzucenia do miseczki grzybków Mun i zalania ich wrzątkiem. Następnie czekamy aż zmiękną. W tym czasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i po chwili gdy zmięknie odcedzamy. Kroimy go na krótsze kawałki. Cebulkę kroimy w kostkę. Kapustkę szatkujemy a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienkie słupki. Cebulkę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do niej marchewkę, makaron, kapustę i grzybki Mun (które wcześniej odcedzamy i kroimy na cienkie paseczki). Do farszu dodajemy sos sojowy (ilość wg uznania) i pieprz. Płat papieru ryżowego maczamy w letniej wodzie przez chwilę ( nie za długo, gdyż wtedy będzie się rwał podczas składania). Następnie nakładamy na niego farsz (ok. 2 łyżek)i zwijamy sajgonkę- najpierw składamy 2 boki do środki a następnie robimy rulon. Przygotowane sajgonki smażymy w sporej ilości oleju aż będą złociste i chrupiące.

03 stycznia 2011

FILETY Z KURCZAKA PIECZONE W ZIOŁACH ANNY OLSON



SKŁADNIKI na 6 osób

2 szklanki dymki, posiekanej
2 ząbki czosnku, posiekanego
3 łyżki świeżego tymianku, posiekanego (zastąpiłam tymianek bazylią)
3 łyżki świeżego oregano, posiekanego
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki świeżo startego imbiru
1,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
płatki chili lub mielony czerwony pieprz do smaku (opcjonalnie)
6 filetów z kurczaka
sok z limonki do skropienia

PRZYGOTOWANIE


W malakserze zmiksować dymkę, czosnek, tymianek oraz oregano z solą i oliwą. Dodać imbir, ziele angielskie, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i ewentualnie chili –  wymieszać. Natrzeć filety ziołową mieszaniną i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 min, a najlepiej na cały dzień. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Rozłożyć filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłożyć starannie marynatą pozostałą w naczyniu i piec bez przykrycia ok. 25 min, aż filety będą całkowicie upieczone. Pokroić w plastry i podawać na ciepło.

SAŁATKA A'LA CESAR



SKŁADNIKI

1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 główki sałaty lodowej
4 kromki chleba tostowego
5 ząbków czosnku
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki starego parmezanu
4-5 łyżek majonezu
olej

PRZYGOTOWANIE

Najlepiej zacząć od dressingu do sałaty, który potrzebuje chwili na tzw. "przegryzienie". Do miseczki przełożyć majonez i wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć powstającym dressingiem. Na koniec dodać starty parmezan. Dressing wymieszać i odstawić do lodówki. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na patelni. Na patelnię wlać olej i wrzucić wyciśnięte 4 ząbki czosnku. Następnie dodać pokrojony w kostkę chleb tostowy i smażyć aż będzie chrupiący. Sałatę porwać na mniejsze kawałki i wrzucić na talerz. Na sałatę wyłożyć kurczaka i grzanki. Przed samym podaniem polać sałatę dressingiem.

SAŁATKA Z GRZANKAMI



SKŁADNIKI

1/2 główki sałaty lodowej
4-6 kromek chleba tostowego
2 pomidory
1 żółta papryka
świeży ogórek
starty parmezan
2 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE

Chleb tostowy przekroić na pół w poziomie (tak aby z 1 kromki powstały 2 cieniutkie) a następnie w kostkę. Sałatę porwać na kawałki i wrzucić na talerze. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i ogórka. Posypać grzankami i starym parmezanem. Tuż przed podaniem na każdy talerz nałożyć po łyżce majonezu.

PENNE Z SOSEM POMIDOROWO-MIĘSNYM


SKŁADNIKI

250g makaronu penne
250g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
sól
pieprz
suszone oregano

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso i usmażyć. Na koniec dodać puszkę pomidorów, suszone oregano, pieprz i sól. Smażyć aż pomidory się rozpadną a sos się zagęści (ok. 10-15 minut).