16 listopada 2010

CHLEB PSZENNO ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM

                                               
                                
SKŁADNIKI

1/2 opakowania  (500g) mieszanki mąki na chleb
15 dag świeżych drożdży
300ml wody w temperaturze pokojowej
ziarna słonecznika

PRZYGOTOWANIE

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, wodę i ziarna słonecznika. Wszystko mieszkamy najpierw na wolnych obrotach, a następnie na szybkich mikserem aż powstania gładka, jednolita masa. Zostawiamy masę na 20 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu przekładamy ciasto do blaszki wysmarowanej masłem i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na środkowy poziom a na sam dół wstawić naczynie z wodą. Piec ok. 50 min. z opiekaniem z dół.

Gdyby nie emulgatory zawarte w mące piekłabym ten chleb częściej, gdyż wychodzi naprawdę smaczny.

PIECZONY SCHAB NA KANAPKI




SKŁADNIKI

ok.1-1,5kg kawałek  schabu
sól
pieprz
suszone oregano
suszona bazylia
5-6 ząbków czosnku
łyżka masła
rękaw do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

Schab natrzeć wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Zawinąć w folię aluminiową i trzymać ok. 2 dni w lodówce. Po 2 dniach wyjąć mięso z lodówki. Na patelni roztopić łyżkę masła. Obsmażyć schab z każdej strony i przełożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec ok. 40 minut. Po tym czasie wystawić mięso w rękawie na balkon (gdy na zewnątrz jest zimno) aż do ostygnięcia.

21 października 2010

KANAPKI Z ŁOSOSIEM


SKŁADNIKI

bułki wieloziarniste albo grzanki z dowolnego pieczywa
serek naturalny lub śmietankowy, np. Almette
cebulka
łosoś wędzony
sok z cytryny
świeżozmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

Bułki przekroić i posmarować serkiem naturalnym. Dodać pokrojonego w kostkę łososia i cebulkę. Skropić sokiem z cytryny i popieprzyć.

KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY HANI

Przepis pochodzi ze strony http://wizaz.pl


SKŁADNIKI

2 puszki pomidorów z puszki
mała cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
papryczka chilli
słodka papryka w proszku
świeża bazylia
trochę startego sera żółtego
kawałek bagietki na grzanki

PRZYGOTOWANIE


Na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucić pokrojone w kostkę cebulkę, czosnek, marchewkę, czerwoną paprykę i papryczkę chilli. Po podsmażeniu wrzucić warzywa do garnka. Dodać pomidory z puszki, dolać wrzątku (ok.0,5 litra). Na koniec dodać sól, pieprz i słodką paprykę w proszku a następnie zmiksować. 



Podawać z serem żółtym i grzankami z bułki.

SAŁATKA GYROS

Przepis pochodzi ze strony http://smaczny.wizaz.pl
                                      
                                      
                                      
                                      
                                      
                                      
                                      
                                      
SKŁADNIKI

2 piersi z kurczaka
4 ogórki konserwowe
puszka kukurydzy konserwowej
0,5 małej główki kapusty pekińskiej
1 duża cebula
3 łyżki majonezu
3 łyżki majonezu
przyprawa do gyrosa

PRZYGOTOWANIE

Piersi pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie do gyrosa, usmażyć i odstawić do ostygnięcia. Do szklanej miski na dno wsypać kurczaka, dodać ketchup i rozsmarować. Następnie wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę i ogórki. Rozsmarować majonez, dodać kukurydzę. Następnie posmarować ketchupem i majonezem a na wierzchu posypać porwaną na mniejsze kawałki kapustę pekińską.

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NUTELLĄ HANI

Przepis pochodzi stąd http://smaczny.wizaz.pl

                                      
SKŁADNIKI

50g drożdży
250ml kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
350g Nutelli
80dag mąki
200g masła

PRZYGOTOWANIE

Jest to szybkie ciasto drożdżowe, gdyż nie musi wyrastać. Składniki należy wyjąć z lodówki z godzinę wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.

Do miski wlać śmietanę, dodać drożdże, 3 łyżki cukru, szczyptę soli i rozbić trzepaczką albo widelcem. Do mikstury śmietanowo - drożdżowej wbić 2 całe jajka i jedno żółtko. Białko odłożyć na płaski talerz (do późniejszego otaczania rogalików). Na stolnicę wsypać mąkę i masło a następnie posiekać. Wlać do tego miksturę śmietanową i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 5 części. Każdą z części rozwałkować dość cienko w okrąg i pokroić na 8 trójkątów (jak pizzę). Na szerszym końcu nałożyć po łyżeczce Nutelli. Sposób składania przedstawia 1 zdjęcie. Następnie zwinąć rogaliki, zamoczyć w białku i obtoczyć w pozostałym cukrze. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez ok. 20 minut aż rogaliki się zarumienią. 

Z podanej ilości składników wyszły mi 2 blachy rogalików.

13 września 2010

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANKÓW

SKŁADNIKI

2 bakłażany
1 duża cebula cukrowa
6 dużych pomidorów
ok.10dag sera żółtego
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1-2cm, posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie opłukać bakłażany i osuszyć. Następnie podsmażyć je na oliwie. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie a pomidory pokroić w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć plastry bakłażanów, podsmażoną cebulę i plastry pomidorów. Dodać przyprawy i położyć kolejną warstwę warzyw. Ułożyć kilka warstw. Na wierzchu posypać zapiekankę startym żółtym serem. Zapiekać przez ok.30 minut w 180°C.