07 września 2010

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ


SKŁADNIKI
2 piersi(pojedyncze) z kurczaka
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
vegeta
bazylia
oregano
pieprz
tarta bułka
jajko

PRZYGOTOWANIE

Na noc: kroimy piersi w kostkę, posypujemy dokładnie vegetą i pieprzem. W zamkniętym pojemniku trzymamy całą noc w lodówce. Następnego dnia do miski z mięsem wlewany roztrzepane jajko i mieszamy. Potem obtaczamy kawałki piersi w tartej bułce. Smażymy na patelni aż mięso będzie złociste i chrupiące. W międzyczasie kroimy paprykę w paski lub kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy kurczaka i mieszamy. Zalewamy ok. 1/4 szklanki oliwy z wyciśniętym czosnkiem i ziołami.

SAŁATKA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

SKŁADNIKI

sałata
2 pomidory
pestki słonecznika
kulka mozzarelli
starty parmezan
świeża bazylia
świeże oregano
oliwa z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE
Do sałaty dodać pokrojone w kostkę pomidory, jajka i mozarellę. Dosypać ziarna słonecznika, świeżą bazylię, oregano. Całość polać oliwą, dodać pieprz, posypać odrobiną parmezanu i wymieszać.

SAŁATKA CAPRESE


SKŁADNIKI
1 kulka mozzarelli
2 pomidory
kilka listków świeżej bazylii
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek 
PRZYGOTOWANIE
Pomidory i mozzarellę pokroić na plasterki. Układać na przemian na talerzu. Posypać porwaną bazylią. Na koniec polać odrobiną oliwy i octem balsamicznym.

MIX SAŁATOWY

SKŁADNIKI

opakowanie mieszanki mix sałatowy
2 pomidory
trochę parmezanu
2 kromki chleba tostowego przekrojone na pół
przyprawa do gyrosa
świeżo zmielony czarny pieprz
suszone oregano

PRZYGOTOWANIE

Kromki pieczywa tostowego przekroić w poziomie na pół, aby powstały 4 cieniutkie kromki, które następnie należy pokroić w kostkę. Pieczywo obsypać przyprawą do gyrosa i usmażyć na złocisty kolor na oliwie. Na 2 talerze wyłożyć po połowie mieszanki sałatowej, dodać pokrojone w kostkę pomidory i grzanki. Całość posypać parmezanem, pieprzem i oregano.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I RYŻEM

SKŁADNIKI

2 torebki ryżu
2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie
1 duża czerwona papryka
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
suszone oregano
suszony estragon
pieprz
kilka łyżek majonezu

PRZYGOTOWANIE

W czasie, gdy ryż się gotuje pokroić w kostkę paprykę i ananasa. Gdy ryż trochę ostygnie dodać do niego wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.

NAPOLEONKA MAMY

SKŁADNIKI

CIASTO
1 szklanka mąki
kostka margaryny
1/2 szklanki śmietany 18%

KREM
4 szklanki mleka
3 żółtka
1 jajko
1 szklanka cukru
9 czubatych łyżek mąki krupczatki
2 opakowania cukru waniliowego (po 16g)

cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE

CIASTO
Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy, zlepić w kulę i schłodzić przez ok. 1 godz. w lodówce. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować, włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 minut w temp. 200°C. Pozostawić do ostygnięcia.

KREM
3 szklanki mleka zagotować. Jedną szklankę mleka wymieszać z mąką i wlać do gotującego się mleka i zagotować.

Żółtka+cukier+cukier waniliowy ubić mikserem aż zbieleją i utworzą gęstą masę. Ugotowany "budyń" wstawić na parę (na kuchence stawiamy garnek z 1/4 wody a na to mniejszy garnek z kremem), po trochu dodawać masę z żółtek cały czas miksując masę aż zgęstnieje (ok. 15 minut). Na spód ciasta wyłożyć krem, rozsmarować równomiernie i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Posypać cukrem pudrem.

SPAGHETTI Z SZYNKĄ I ŚMIETANĄ

SKŁADNIKI

Na 2 osoby:

250g makarony spaghetti
10 dag polędwicy lub szynki w kawałku
1/2 małej cebuli
ok. 150 g śmietany 18%
1 żółtko
starty parmezan
sól
świeżo zmielony czarny pieprz 
świeże oregano
świeża bazylia
suszone oregano
suszona bazylia

PRZYGOTOWANIE



W czasie kiedy makaron będzie się gotował posiekać cebulkę w kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną w drobną kostkę polędwicę i podsmażyć. Zmniejszyć ogień. Do cebuli i polędwicy dodać śmietanę, suszone zioła, sól pieprz. Na koniec dodać jedno żółtko i świeże zioła. Mieszać dokładnie na patelni. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Makaron odcedzić i nałożyć na talerze, polać sosem i posypać startym parmezanem.  Przybrać listkami bazylii.